pondělí 26. března 2018

Řez révy vinné - staré hlavy

Letos je všechno oproti rokům minulým opožděné. Loni jsem stříhal 26.února, letos až v březnu, dvanáctého. Tedy o 2 týdny později.
Ale to nevadí, ještě teď je čas na řez, venku stále ještě vládne paní zima a v noci pořádně mrzne.

Bianca na dvoře - před řezem

Rád sem napíšu mé zkušenosti s řezem tento rok, protože je o čem psát. Jen fotek je málo. První řez byl u kamaráda. Má vedle domu několik tuze zanedbaných hlav. Nikdo se o ně mnoho let nestaral a tak nezbylo než to udělat pořádně. První co musíte u takové zanedbané hlavy udělat, je vybrat několik nejsilnějších a nejpěknějších prutů. A pak řežete a řežete. Mnohdy je celá polovina hlavy tak špatná, suchá, vytáhlá, že vám nestačí ani pákovky a musíte si na to vzít pilku. A ano, opravdu je to potřeba.
Staré vyzrálé dřevo a všechny výhony co ustřihnete stříhejte hned u kmínku. Tak aby zde nebyli žádné špačky, nutností je zatření ran balzámem. Naopak při zkracování loňských výhonů je nutné stříhat na špačky 1-2cm za očkem, aby jste o to očko nepřišli.
Píšu o tom tady: https://jaknarevu.blogspot.cz/2017/02/rez-revy-vinne-v-tretim-roce.html

Kamarád měl na starých hlavách révy třeba 60 loňských výhonů a to je vážně příliš. Důležité je nechat výhony co nejblíž u kmínku, není dobré, když se réva moc vytahuje do stran. Kmínek je pak příliš rozsáhlý a je náročnější na údržbu a následný střih.

stará hlava révy vinné - před řezem


Postup pro střih staré zanedbané révy - na tažně:
  • Na začátku vybereme několik silnějších výhonů, které musí vyrůstat co nejblíže kmínku.
  • Prostříháme zbylé výhony, odřežeme uschlé části keře. Jsme nemilosrdní - je to potřeba.
  • Jakmile nám zbyde několik, třeba 5 hezkých výhonů a vše ostatní je precizně odstříháno (bez špačků!, čístý řez) , tak si vybereme 1, nebo 2 z nich. Podle toho jestli chceme mít révu na 1 nebo 2 tažně. 
  • Zbylé nevyvýzané výhony zredukujeme na 1-2 a zkrátíme na 1 očko. Tyto krátké "čípky" by měli být úplně nejblíže kmínku.


stará hlava révy vinné po řezu

  • Dlouhé výhony - tažně následně vyvážeme na dvojdrátí.



Postup pro střih staré zanedbané révy - kordónové vedení:
  • Pokud jsou k dispozici vodorovná ramena révy, z které vyrůstá spousta letorostů, tak letorosty redukujeme na dvouoké čípky - 1 čípek na 20 cm, nenechávat více oček! Jinak se keř  příliš zahusťuje a pak je citlivější na plísně.
  • Opravdu je nutné všechno ostatní čistě ostříhat.
  • V případě, že chceme vypěstovat nové rameno, stříháme na tažně. Z těch další rok vzniknou nová kordonová ramena, kde můžeme stříhat opět na dvouoké čípky.
stará hlava po řezu - kordónové vedení vpravo, tažeň vlevo
  • Na závěr opět vyvážeme

Pokud se Vám střih povedl, tak z velikého přerostlého koštěte je teď jen starý kmínek a z něj trčí 1-2 proutky, případně několik čípků. Vážně to není škoda, nezničili jste velký keř, ba naopak, révě tím moc prospějete.


Druhý kamarád, u kterého jsem řezal kolem 40ti keřů byl také zajímavý případ. Keře byli udržované, ale už starší - 20-30 let. Všude bylo striktně vedeno na kordóny a 3oké čípky. Některým keřům to však příliš neprospívalo. Většinu jsem ostříhal na tažně. Ale část starých kordónových vedení - keře s rameny 1,5 metru na každou stranu jsem nechal tak jak byly a ostříhal na 2oké čípky.

No a samozřejmě moje mikrovinice!
Hibernal loni nádherně vyrostl a zesílil. 3metrové pruty, nádhera. Všem jsem vyslepil očka na kmínku, přivázal a vyvázal na jeden tažeň, natažený mezi 2 dráty.
Ostatní odrůdy Phoenix, Kristal, Savilon a Sevar podobně. Jen Malverina a Mery nějak neprospívá, takže jsem zkrátil cca 60-80cm výhon, nechal horní 2 očka a zbytek vyslepil.

Nakonec Bianca na dvoře. Jednu rostlinu vedu na 2 tažně, je prostě krásná. Dal jsem ji jako úvodní fotku tohoto článku, 2 proutky nejblíže kmínku jsem ohnul už na podzim. Ohýbání může být velmi ošidné - musíte být opatrní, jinak vám tažeň praskne - a co potom? Níže na obrázku (vpravo) je po řezu. Druhou rostlinu na dvoře pak vedu na horní kordónové vedení, to ještě nemám zapěstované (rostlina na obrázku vlevo).

Hlava révy u zdi - po řezu




2 komentáře:

  1. Jsem velice spokojená s Vaším jednoduchým a logickým návodem na střih staré zanedbané révy. Zkusím příští rok. Na letošní řez je bohužel už pozdě. Děkuji

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za komentář, vždy mě potěší pokud někomu pomůžu. Tak ať se Vám příští rok v předjaří řez podaří :-)

    OdpovědětVymazat