čtvrtek 26. dubna 2018

Jaro na vinici

Kvete réva!
No vážně, už kvete.
Letos se všechno zbláznilo, příroda měla v březnu týden zpoždění a teď jsou na révě květní pupeny.
Asi si budete myslet, že jsem se zbláznil, kvetoucí réva v dubnu?
(Jak chytře zmiňuje jeden z komentářů k článku - plné kvetení révy nastalo až v polovině května, což je stejně skoro měsíc náskok :-) )
V článku http://jaknarevu.blogspot.cz/2016/11/jak-mi-roste-bianca-iii.html jde vidět, že réva mi v roce 2016 začala kvést 20. května. No a teď už v dubnu.
květní poupata Hibernalu

Začátkem Dubna jsem prošel svoji mikrovinici, bylo nutné otevřít všechny ochrany sazenic a zkontrolovat vyslepení oček na budoucím kmínku.

zapomenuté očko révy vinné

Nenižší očko u silných jednoletých sazenic se nechá u prvního vodícího drátu (příští rok z něj bude tažeň). Takže pod ním už žádné očko nemá co dělat.
réva vyvázaná na tažeň

Já očka na kmínku vyslepoval už během stříhání v Březnu, ale někdy vyraší výhony z podoček, tak ty výhony musíte vyškubnout pryč. Nebo na nějaké očko prostě zapomenete.

réva vinná - tažeň

 No a teď, když už jsou výhony (na tažních) větší, tak je potřeba je trošku probrat. Tak, aby na každém tažni byly výhony nejblíž po 10-15 cm. Všechno ostatní vyškubat. Bez milosti. Taková jednoletá réva z toho bude mít radost, protože nebude přehustěná a nebude to pro ni takový záhul vyživit všechny výhony.

réva vinná - Hibernal

Víceletá réva z toho bude mít taky radost :-)

No a když přijdete k jednoletým sazenicím, kde jste nechali jen 2 očka, tak to první očko - nahoře musíte upřednostnit. Tzn. zkrátíte ten druhý výhon, třeba na 2 listy. To druhé očko je jen záloha, kdyby se něco stalo s tím prvním. Někdo ho může nechtěně vylomit, očko vyschne a tak.

Pokud stříháte jednoletou sazenici na Vertiko, tak první očko nechejte tak cca 0,5m nad zemí a pak nechejte očka v rozmezí asi 25-30cm. Zbytek musí pryč. Z oček vyrostou dlouhé šlahouny, které příští rok zkrátíte na dvě očka a další roky stále dokola.

Vertiko - Early Seedless




 V každém případě Vám nakonci v ruce zbude spousta, u mě už nakvetlých výhonů.
Jo, taky mě to přijde škoda, ale když vím, že tím rostlině prospěju, tak to tolik nebolí :-)

mikrovinice a růžový keř


 O něco později přijde redukce bobulí, důležitá hlavně u mladých rostlin, aby jste je zbytečně nepřetížili. Réva nakvete a vytvoří se bobulky, ale někdy taky nemusí - pak se jedná o tzv. sprchávání květenství. Proto se redukují až bobule, nikoliv počet květů. To ale předbíhám.


rozkvetlá višeň a mikrovinice

2 komentáře:

  1. Trochu bych zklidnil emoce - na fotografii nejsou květy, ale květní poupata. Réva letos kvetla od poloviny května - čili cca o 2-3 týdny dříve než obvykle..

    OdpovědětVymazat
  2. Máte pravdu :-) V každém případě je letos réva opravdu hodně napřed.

    OdpovědětVymazat