![]() |
Bianca 7.8.2018 |
Jedna z prvních zralých se ukázal Krystal, Bianca, Phoenix, ale také Sevar a Early Seedless.
![]() |
Žlutý talíř - Sevar, Early Seedless; Fialový - Krystal; Modrý - Bianca; Zelený - Phoenix. |
Krystal mám na 2 stanovištích, vedený na tažeň a v kordonu. V kordonu se mu moc nechtělo a neurodil nic, na tažni jsem pak musel hodně redukovat, nasadil hodně hroznů.
Nejaromatičtějším pak byl jednoznačně Sevar. Na což později přišli i mravenci, šli po Sevaru jak diví a většinu toho mála mi zlikvidovali. Později se přidali i vosy.
Early seedles dozrál také mezi prvními, chuťově výborný a hlavně bezsemenný.
Savilon zrající koncem Srpna mě moc nenadchnul, Mery má úžasnou žlutou barvu i skvělou chuť.
A koncem Srpna začal být fantastický i Hibernal. Malverina mi loni moc nenarostla, takže zatím nevím co dodat.
Z Hibernalu se mi pak povedlo udělat prvotřídní burčák, něco tak fantastického jsem ještě nepil. Ta odrůda má obrovský potenciál. Udělal jsem i trošku vína, ale ta aromatičnost je vražedná. Hibernal potřebuje očividně čas.
Skvělou zkušenost jsem loni při sklizni zaznamenal s lisem. Pořídil jsem celonerezový s hydrulickou panenkou a paráda. Práce s ním je jedna radost. Jde o tento typ:
https://www.kobras.cz/katalog/p/elektricke-drtice/lis-na-ovoce-hydraulic-18l/
Doporučuji přikoupit i textilní vložku, mají ji vymakanou a také pak někde v železářství 3/4 palcový kohoutek s vývodem na hadičku. Tou pak stáčíte rovnou do demižonu :-)
Na závěr pár fotek od kamaráda, kde jsme sbírali a lisovali Mueller, Vavřince a Frankovku.
A také pokračování budování. Napodzim jsme si půjčili minibagr a v místní lokalitě vybagrovali dva 20ti metrové řádky v hrozném kopci. Můžu jedině doporučit, minibagr Vám půjčí rovnou na přívěsu a práce je s tím jedna radost.
Za sobotu bylo hotovo a nám nezbývá než teď najaře osázet :-)
Hodně štěstí i ve vašem snažení ;-)
Dobrý den,
OdpovědětVymazatchtěl bych se Vás zeptat na zkušenosti s Hibernalem. Píšete, že jste koncem srpna už lisoval, což mě dost překvapilo :) Uvádí se, že dozrává v první polovině října, jakou jste měl v srpnu cukernatost? Také začínám, teď na jaro mám objednaných 50 sazenic Solarisu, který beru jako sázku na jistotu, co se dozrání týče. Ale láká mě právě i ten Hibernal, ale váhám, jestli by u nás dozrál. Zakládám v SV Čechách, kousek od Náchoda, 390 m.n.m., jižní svah. Doporučil by jste ho? :)
Předem děkuju za odpověď.
Dobrý den, Hibernal jsem sbíral a lisoval 4.9.2018, cukernatost moštu 20,5 stupňů. Sbíral jsem s ohledem na to, že počasí se mělo výrazně zkazit - násl. 2 týdny pršelo. Když jsem 18.9. sbíral u kamaráda Frankovku, hrozny byly ve špatném stavu, hodně nahnilých, takže jsem udělal dobře. Upřímě jsem se trošku bál, že mi Hibernal nestihne dozrát, ale velmi příjemně mě překvapil :-)
OdpovědětVymazatJinak Bianku,kterou mám u jižní zdi jsem lisoval 7.8.2018, cukernatost 20 stupňů, hodně mi ji napadali vosy. Takže rozdíl mezi Biankou a Hibernalem cca měsíc.
OdpovědětVymazatTa první fotka je skvělá, to bych skoro ani nevěřil, že je to v Česku. Hotové středomoří. K jakému typu vína byste přiřadil Sevar? Taky mě tato odrůda zaujala, ale spíš se doporučuje C. Cortis.
OdpovědětVymazatDobrý den, to je má jižní zeď na dvoře, díky za chválu :-) CO se týká odrůdy Sevar, v literatuře (Bio odrůdy révy vinné - Pavel Pavloušek) Je uvedeno, že v chuti a vůni se v Sevaru prolínají maliny, ostružiny, borůvky, jahody, rybíz , ale také tóny ovocné a květinové. U Cabernet Cortis je pak psáno, že dává vzniknout vínům Merloto-Cabernetového typu.- - opět lesní ovoce, ale někdy také zelené tóny. Abych pravdu řekl, já zde rozdíl v popisu výše moc nevidím. Kde ale vidím velký rozdíl je, že Sevar vznikl šlechtěním Seyve Villard 12358 F1 x Svatovavřinecké F1 a Cabernet Cortis šlechtěním Cabernet Sauvignon x Solaris. Myslím, že z rodičů je pak chuť odhadnutelná :-) Cabernet Cortis má ale papírově větší odolnost - v příštích dnech jej budu sázet u kamaráda, tak v příštích letech budu moci porovnat.
OdpovědětVymazatLetos jsem poprvé lisoval Biancu, pokud to teda ta odrůda opravdu je, mám ji kupovano dvakrát s odstupem roku a každé jsou jiné... Musel jsem sklidit předčasně už koncem srpna. Hnijící bobule žačaly ohrožovat sklizen a všiml jsem si, že i na zdravých bobulích jsou mikrotrhliny, ze kterých vytéká šťáva a nejsem si jistý čím by to mohlo být jedině snad poškození sluncem. I tak jsem dosáhl při měření u čirého moštu cukernatosti 23, ale celkově jde mošt dost špatně odkalit. Bez postřiků proti padlí bych nic nevypěstoval.
OdpovědětVymazatZdravím a těším se na nějaký aktuální článek.