úterý 27. září 2016

Valtice - Vinařská stezka

Někde na internetu jsem se dočetl, že ve Valticích se mimo jiné nachází i Vinařská stezka. Na níž leží i pokusná vinice Střední vinařské školy. Tak jsem vymyslel ideální výlet na nedělní odpoledne a hurá do Valtic!
Spoléhal jsem na to, že takové stezky bývají poměrně dobře značené a také na to, že mám na mobilu offline turistické mapy. Jaká to chyba! U zámku, ani na náměstí rozhodně není žádné značení, ani šipky a offline turistické mapy lžou. Celá Vinařská stezka byla totiž vybudována již v roce 2000 a od té doby se spousta věcí změnilo. Takže my to vzali z náměstí ulicí Růžovou, Vinařskou, okolo areálu CHÂTEAU VALTICE a vzhůru na kolonádu na Reistně. Po cestě na Reistnu je spousta krásných vinic a viniček pod názvem viniční tratě "Terasy u Křížového sklepa" a "Pod Raistnou". Rozhodně to stojí za zhlédnutí. Takže já tam třeba našel inspiraci, jak přesně je realizovaná drátěnka pro pnutí révy.


Z Reistny jsme se vydali okruhem kolem viniční tratě "Nad peklem" až na místní část "Celňák".



Ryzlink Rýnský na viniční trati "Nad peklem"
Od toho kolem krásné a dlouhé viniční trati "Hintertály", která je zasazena v romantickém Jiho-západním svahu.



Tramín Červený (předpokládám!) na viniční trati "Hintertály"
 Dále přes "Horní čtvrtě", kde jsem u nás konečně! narazil na vinici, které vévodí rozkvetlé růže. Nádherná inspirace pro založení mé mikro vinice. Růže nemají pouze okrasnou funkci, k vinicím se dávají jako signální rostliny pro padlí. Jakmile je růže, která je méně odolná a má citlivější listy napadena padlím, to stejné v brzké době hrozí i révě a je nutné co nejdříve stříkat. Odtud už jen kousek zpět do Valtic. Všeho všudy v nohách asi 9km a do Vinařské stezky jsme se trefily asi z poloviny.


Vinice ve viniční trati "Horní čtvrtě"
Unaveni z cesty jsme pak navštívili vinotéku u zámku Valtice, na každé lahvi si přirážejí snad stovku. Rychle pryč. Na příjemější místní vinotéku jsme pak narazili na náměstí "U sommeliéra", od milé paní jsme se pak i mimo jiné dozvěděli, že pokusná vinice vinařské školy byla čerstvě zrušena a zaorána. Cože? To jako vážně?!


Takže pokud se do Valtic chystáte jako já, nepodceňte přípravu, vinařská stezka je i bez pokusné vinice moc hezká.



Hintertály a pohled na Valtice


Na závěr přidávám pár cenných odkazů:

Mapa Vinařské stezky:
http://www.valtice.eu/naucna-vinarska-stezka/ms-3495

Mapa viničních tratí:
http://www.vocmikulov.cz/mapa/

Žádné komentáře:

Okomentovat