Připomenu, že Rajská vinice je stříhána tzv. "na hlavu" cca 15-20 cm nad zemí. Zhruba do první poloviny 20. století takto byla vedena drtivá většina vinic na našem území. Hlava se najaře stříhá na 4-6 dvouokých čípků, které vycházejí z loňského dřeva. Z těch pak vyrostou letorosty, které se musejí těsně před kvetením vyvazovat ke kůlu. Na Rajské vinici to dělají klasicky provázkem, obvykle ve dvou úrovních. Tím, že je staré dřevo "hlava" tak malá, tak letorosty rostou hodně bujně a mají tendenci mít i hodně zálistků, takže se keře pak i odpovídajícím způsobem zahušťují. Potíž také nastává na úrodnějších svazích, kde se daří trávě a plevelům, tím že hlava révy je tak nízko u země je velmi náchylná na houbové choroby, plísně. Pokud je povrch kamenitý, štěrkovitý je to určitě lepší. Ale stále hrozí že např. při dešti odstřikují kapky a přenáší spóry ze země na zelené části. Na druhou stranu jsou hrozny tak blízko u země, která akumuluje teplo (zase lepší kamenitá/štěrkovitá) že lépe vyzrávají. Nehledě na vyšší cukernatost, což je super!
![]() |
Pracné terasování na Rajské vinici. |
Tyto odrůdy jsou součástí apelačního systému VOC Znojmo - Vína Originální Certifikace. Upřímně, slovo "apelační" mi mnoho neříká, ale znamená to, že výrobce takového certifikovaného vína garantuje původ hroznů z určitého místa. Pak také může omezovat maximální výnos z hektaru, dobu a typ zrání, obsah alkoholu a dokonce i proces výroby vína.
Více o VOC Znojmo: http://www.vocznojmo.cz/informace-o-sdruzeni/podminky-pro-zarazeni-vin-do-voc-znojmo/
Žádné komentáře:
Okomentovat