pondělí 3. října 2016

Rajská vinice Znojmo

Jak jsem již psal v článku o znojemském vinobraní, tak se přímo v centru Znojma nachází Rajská vinice a to na překrásném místě na terasách pod Mikulášským kostelem. Jelikož jsem zde během vinobraní zavítal až za tmy, nemohl jsem si ji užít tak jak bych chtěl. Proto jsem se zde vydal znovu koncem posledního zářijového týdne. Chtěl bych tímto doplnit informace, které jsem se dozvěděl a také fotky!



Připomenu, že Rajská vinice je stříhána tzv. "na hlavu" cca 15-20 cm nad zemí. Zhruba do první poloviny 20. století takto byla vedena drtivá většina vinic na našem území. Hlava se najaře stříhá na 4-6 dvouokých čípků, které vycházejí z loňského dřeva. Z těch pak vyrostou letorosty, které se musejí těsně před kvetením vyvazovat ke kůlu. Na Rajské vinici to dělají klasicky provázkem, obvykle ve dvou úrovních. Tím, že je staré dřevo "hlava" tak malá, tak letorosty rostou hodně bujně a mají tendenci mít i hodně zálistků, takže se keře pak i odpovídajícím způsobem zahušťují. Potíž také nastává na úrodnějších svazích, kde se daří trávě a plevelům, tím že hlava révy je tak nízko u země je velmi náchylná na houbové choroby, plísně. Pokud je povrch kamenitý, štěrkovitý je to určitě lepší. Ale stále hrozí že např. při dešti odstřikují kapky a přenáší spóry ze země na zelené části. Na druhou stranu jsou hrozny tak blízko u země, která akumuluje teplo (zase lepší kamenitá/štěrkovitá) že lépe vyzrávají. Nehledě na vyšší cukernatost, což je super!


Pracné terasování na Rajské vinici.

Na Rajské vinici pěstují 3 hlavní odrůdy Znojemské podoblasti a to Ryzlink Rýnský, Veltlínské Zelené a Sauvignon.



Tyto odrůdy jsou součástí apelačního systému VOC Znojmo - Vína Originální Certifikace. Upřímně, slovo "apelační" mi mnoho neříká, ale znamená to, že výrobce takového certifikovaného vína garantuje původ hroznů z určitého místa. Pak také může omezovat maximální výnos z hektaru, dobu a typ zrání, obsah alkoholu a dokonce i proces výroby vína.

Více o VOC Znojmo: http://www.vocznojmo.cz/informace-o-sdruzeni/podminky-pro-zarazeni-vin-do-voc-znojmo/


 

Žádné komentáře:

Okomentovat