čtvrtek 13. října 2016

U Vajbara v Kobylí

Když mi do e-mailu spadla nabídka s možností degustace vína u Vajbara v Kobylí, neváhal jsem ani chvíli. A samozřejmě jsem neudělal chybu.
Vinařství vedou bratři Vajbarovi, kteří hospodaří na cca 6,5ha vinic v Kobylí. Jejich doménou jsou viniční tratě Světlý, Lumperky a Padělky. Během degustace jsme se dostali jak do starých prostor sklepů o stáří cca 250let, tak i do rozšíření 10 let starého, které je vybaveno nerezovými sudy. Všude vládne rodinná pohoda, sklepy vznikly propojením starého sklepa jejich dědy, souseda a také dodatečným vyhloubením. Vše krásně porostlé černou plísní. Sousedova část byla v předchozích několika letech vybagrována a pojmuta jako sklad a výrobní prostory. Dokonce jsme zavítali i do prodejny, kterou plánují co nevidět otevřít.


 Co se týče řízené degustace, vypíchnu Rulandské Šedé, které zaujalo svojí prudkou pitelností! Za zmínku stojí i skvělý Veltlín a netradiční pokus o fortifikované víno.
Samostatnou kapitolu si zaslouží Cuvée Kamila - vzniklo ze 3 odrůd révy vinné, z Zweigeltrebe, Modrého Portugalu a Rulandského Bílého. Vskutku skvělá, kořenitá a velice zajímavá kombinace. K tomuto "růžáku" jak se takovéto směsce červeného s bílým říká se dokonce váže velmi hezká příhoda, kterou vám bratři Vajbarovi jistě rádi povypráví u nich ve vinařství. Palec nahoru!

Žádné komentáře:

Okomentovat